maandag 4 september 2017

Maarten en de jeukende aambei

De Molenwaard ontwaakt. Boerinnen rekken zich geeuwend uit op hun legerstede terwijl de boer op houten schoenen door de koeienstront de stal doorklost en er een vette wind bij laat. Er hangt een zweem van verderf en sulfer in de lucht.
Koeien steken hun kop net boven de flarden mist uit en loeien luid door het zwerk. Oude van dagen kijken uit de vensters en huiveren. Er zit iets van de te komen herfst in de atmosfeer. Hun oude valse ivoor past niet lekker in de mond en tandvlees begin irritatie te vertonen. Altijd een teken dat de luchtdruk verandert, ja dat er regen op komst is en veel langdurige klamme winden.
Oude Maarten kan altijd precies vertellen welk type weer er aan te komen is. Hij bepaalde dat door de gevoelens aan zijner aambei. Tis een raar verhaal maar jeukte zijn achterste dan was er mooi weer te verwachten. Bij veel gas, storm op komst en een natte wind was een aanduiding voor veel regen. Goed, je moet erin geloven, doch als ik de weersvoorspellingen het jaar door beluister en zie hoe vaak men er naast zit, dan krijg ik de indruk dat ook de weermannen en weervrouwen, door de jeuk aan hun gat het weer voorspellen. Want laten we maar eerlijk zijn, er klopt vaak geen reet van….