woensdag 31 mei 2017

Maken vlierbloesemsiroop

Het is weer vlierbloesem-sirooptijd
Heel simpel je plukt daar waar het mag een stuk of 30 welriekende bloemen af en stopt die in een pan met water. Gewoon koud dus niet koken. 


Dit laat je een nachtje staan weken en doet er wat citroensap bij. De andere dag zeef je de bloemen er uit en zet je het water met de bloemensmaak op je kookstel. Ik gebruik op 30 bloemen 2.5 liter water en ruim 2 kilo witte suiker. 

Sommigen vinden het lekker om er een sinaasappel doorheen te doen in de vorm van het sap (uitpersen dus) en de sinaasappelzest. Tegen de kook aanbrengen en in schone flessen doen en je hebt een siroop die ongekend lekker is van smaak. Die sinaasappel en de zest behoeven niet, maar het mag wel. 
De smaak van vlierbloesem is met niets te vergelijken. Ongekend lekker als limonadesiroop, over het ijs of de vla. Ik zeg: doen.


Wat je overigens niet moet doen is de vlierbloesem meekoken. Gewoon koud water en een nachtje trekken. Dan de bloesems eruit en pas dan op het gasstel o.i.d. Succes!